Το χλώριο, τουλάχιστον όσον αφορά τα μαλλιά σας, είναι ένα χημικό απολυμαντικό που προστίθεται στο νερό ύδρευσης αλλά και στις περισσότερες πισίνες.

Αν οι πισίνες δεν χλωριώνονταν, πιθανόν δε θα θέλατε να κολυμπάτε στο μολυσμένο με λάσπη νερό. Μία σύντομη έκθεση σε χλωριωμένο νερό δεν θα βλάψει τα μαλλιά σας αλλά θα τα νιώσετε ξηρά τουλάχιστον για μία μέρα.

Η τακτική έκθεση σε χλωριωμένες πισίνες ή κατά το καθημερινό λούσιμο μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στα μαλλιά σας.

Τα απολυμαντικά που χρησιμοποιούνται γενικά για να απομακρυνθούν η βρωμιά, το πετρέλαιο και τα βακτήρια. Το κρανίο μας παράγει λάδι για να προστατεύει και να ενυδατώνει το τριχωτό από τη ζημία και την καθημερινή φθορά.

Η αφαίρεση του λαδιού από τα μαλλιά σας σε μια πισίνα σε τακτική βάση μπορεί να προκαλέσει υπερ-ξήρανση στο τριχωτό και στα μαλλιά, αυξημένα πορώδη μαλλιά, και σε ορισμένες περιπτώσεις αρκετά σημαντική ζημιά αν δεν λάβετε μέτρα για την πρόληψη και τη θεραπεία των μαλλιών σας στην έκθεση του χλωρίου. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ιδίως στις κοινόχρηστες πισίνες χρησιμοποιείται πιο αυξημένη ποσότητα χλωρίου και αλγεοκτόνων με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στα μαλλιά σας.

Μπορεί να γίνουν τα μαλλιά μου πράσινα από το χλώριο;

Παρόλο που το αέριο χλώριο είναι ένα κιτρινοπράσινο χρώμα, με το χλώριο δεν γίνονται πράσινα τα μαλλιά σας. Ουσιαστικά τα οξειδωμένα πραγματικά μέταλλα (χαλκός) που περιέχονται στο νερό δεσμεύουν την πρωτεΐνη της τρίχας και αφήνουν ένα πράσινο χρώμα.

Πριν αισθανθείτε άσχημα για το χλώριο στο οποίο έχετε «εκτεθεί» όλα αυτά τα χρόνια, πρέπει να γνωρίζετε ότι το χλώριο δεν είναι εντελώς «αθώο». Όπως εξηγήσαμε παραπάνω, η τακτική έκθεση σε χλώριο μπορεί να προκαλέσει ξηρά, πορώδη μαλλιά. Τα ξηρά, πορώδη μαλλιά (και ειδικά οι τρίχες που έχουν «ξανοίξει» με βαφή ή που έχουν κάνει ανοιχτές ανταύγειες) είναι πιο πιθανό να καταστραφούν από την έκθεση σε χλώριο) που είναι πιο πιθανό να απορροφά τις χημικές ουσίες και τον αποχρωματισμό.

Ποιος τίθεται σε ρίσκο από το χλώριο;

Ο καθένας μας που εκθέτει τακτικά τα μαλλιά του σε χλωριωμένο νερό κινδυνεύει, αλλά σε ορισμένους τύπους μαλλιών θα βλαφτεί συντομότερα ή πιο σοβαρά. Αν τα μαλλιά σας πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια, θα θελήσετε να λάβετε επιπλέον μέριμνα για την πρόληψη και τη θεραπεία από το χλώριο:

Βαμμένα μαλλιά: ειδικά αν τα μαλλιά σας βαμμένα – τονισμένα.
Ξηρά μαλλιά
Λεπτά μαλλιά – όχι πυκνά
Κατεστραμμένα Μαλλιά

Πώς θα προστατευτείτε από το χλώριο;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που προτείνουν οι ειδικοί όπως ενυδάτωση των μαλλιών πριν το κολύμπι, να φοράτε σκουφάκι, καλό ξέπλυμα κατά την έξοδο από την πισίνα, ειδικά σαμπουάν κλπ.

Τουλάχιστον όμως κάνοντας μπάνιο στο σπίτι μπορείτε ακόμα καλύτερα να τοποθετήσετε ένα φίλτρο από-χλωρίωσης. Το φίλτρο από-χλωρίωσης αποτελείται από ενεργό άνθρακα που έχει την ιδιότητα να κατακρατά το χλώριο. Οι αλλαγές του φίλτρου γίνονται ανά εξάμηνο ή έτος ανάλογα με την προδιαγραφή σε λίτρα κατανάλωσης.

Ήδη για τον ίδιο λόγο τα περισσότερα κομμωτήρια παγκοσμίως χρησιμοποιούν φίλτρα από-χλωρίωσης στους λουτήρες, πετυχαίνοντας καλύτερο αποτέλεσμα στις τεχνικές εργασίες.
Σωτήρης Κορώσης, Βιοχημικός BSc, εξειδικευμένος στον τομέα των μαλλιών
Ηλίας Παπαποστόλου MSc, εξειδικευμένος στην τεχνολογία του πόσιμου νερού

 

technologianerou.blogspot